από το www.in.gr:
Όχι» στη διακοπή κύησης λέει Ιερά Σύνοδος με πυρά κατά της Επιτροπής Βιοηθικής.
Κατά της διακοπής κύησης ακόμα και όταν πρόκειται για σοβαρούς λόγους υγείας του εμβρύου (σύνδρομο down, μεσογειακή αναιμία) τάσσεται η Ιερά Σύνοδος, αντιδρώντας στις θέσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Εκκλησία κάνει λόγο για κρυπτορατσισμό.
Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σημειώνει: «η Εκκλησία μας καταδικάζει αυτόν τον κρυπτορατσισμό, τιμά το αγαθό της ζωής ως ιερό μυστήριο ακόμη και μέσα από αναπηρίες. Ο πόνος γεννά την αγάπη και όχι η καλοπέραση του ευγονικού σχεδιασμού.»
.......
Η Σύνοδος αναρωτιέται «ποιες είναι οι σοβαρές παθήσεις που επιβάλλουν τη διακοπή της κύησης και ποιες αυτές που δεν τη δικαιολογούν; Αυτό δεν είναι καθαρά ευγονική λογική;».
περισσότερα στο http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=802428&lngDtrID=244
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ λοιπόν αν αφήσουμε στην άκρη την 'ευγονική λογική', την άποψη δηλαδή περί καλοπέρασης του γονιού, τι θα απαντούσε η Ιερά Σύνοδος στα ερωτήματα που θα θέσει το παιδί αυτό που όταν μεγαλώσει και αναγκαστεί να πορευτεί μόνο του στη ζωή θα διαπιστώσει πως είναι αδύνατο... Με ποιο τρόπο θα πούνε σ'αυτό τον άνθρωπο 'ξέρεις γνωρίζαμε ότι θα γεννηθείς προβληματικός αλλά πάνω απ'όλα σεβασμό στη ζωή...' Με ποιο τρόπο θα του απαλύνουν το πόνο, το παράπονο και ότι άλλο αισθάνεται αυτός ο άνθρωπος που μόνο να υποψιαστώ μπορώ γιατί έχω τη τύχη να είμαι υγιής; Μήπως θα αναλάβουν εκείνοι να το μεγαλώσουν, να το φροντίσουν ακόμα και να ξοδευτούν; Ή μήπως τελικά η λύση του εγκλεισμού του σε ένα ίδρυμα είναι σύμφωνη με την αρχή του σεβασμού της ζωής;
Έχω τη γνώμη πως ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός σαν θρησκεία είναι 'προχωρημένη' και φιλελεύθερη πάντα σε σχέση με το τι ισχύει σε άλλα δόγματα. Όπως μου είπε κι η γυναίκα μου σε μια σχετική συζήτηση, αυτό συνέβει γιατί εμείς οι 'πιστοί' καταφέραμε να προσαρμόσουμε αυτή τη θρησκεία στα μέτρα μας και βεβαίως γιατί από την άλλη υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι χωρίς παρωπίδες που αντιλαμβανόντουσαν σωστά τη πραγματικότητα και προκειμένου να μην βρεθούν αποκλεισμένοι από τη κοινωνία δέχθηκαν να κάνουν συμβιβασμούς. Μην ξεχνάμε πως στο όνομα του χριστιανισμού σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι. Είτε αυτοί λέγονται διώκτες των χριστιανών, 'Άγιοι', 'Όσιοι', 'Μάρτυρες' ή ακόμα και Ιππότες των σταυροφοριών το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είχαν το αίμα σαν όπλο τους και για να αμυνθούν αλλά και για να επιτεθούν. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε άλλος τρόπος για να φτάσει ο Χριστιανισμός στη σημερινή του μορφή αλλά το γεγονός είναι ένα: Πρόκειται για μια ευέλικτη και φιλελεύθερη θρησκεία όσον αφορά τουλάχιστον τις αρχές της. Και καλό θα είναι να μην συγχέουμε τις ιδέες με τους λειτουργούς τους.
Ίσως κανείς να συμπεράνει πως είμαι οπαδός του Χριστιανισμού. Κατά γενική ομολογία λοιπόν είμαι Χριστιανός αφού αυτό αναγράφει η ταυτότητά μου και τίποτα περισσότερα. Ποτέ δεν δήλωσα πιστός και ποτέ δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με την εκκλησία πέρα από τη τέλεση του γάμου μου και τη βάφτιση της μικρής. Άρα είμαι κατά παράδοση Χριστιανός.
Ελπίζω να βρεθούν άνθρωποι της θρησκείας νηφάλιοι που θα διακρίνουν και θα εκτιμήσουν σωστά τη πραγματικότητα και για ακόμα μια φορά θα στρέψουν σε τέτοια κατεύθυνση τις αρχές τους ώστε να είναι κοντά στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Πέμπτη 17 Μαΐου 2007
Ο σεβασμός του Χριστιανισμού προς τη ζωή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Η συνήθης λογική που απαγορεύει την έκτρωση με "φιλελέυθερο" φερετζέ που δήθεν κατακεραυνώνει το ρατσισμό.
Είναι άλλο όμως να κάνεις αυτή τη επιλογή σε ένα "οιωνεί" πλάσμα πριν αυτό διαμορφωθεί και άλλο να ρίχνεις στον Καιάδα (όπως οι Σπαρτιάτες) γεννημένα μωρά που δεν ταιριάζουνν στην κοινωνία σου.
Δεν απαντά όμως η εκκλησία στο ποιες είναι σήμερα οι κοινωνικές δομές που διευκολύνουν την ολοκλήρωση κύησης τέτοιων περιπτώσεων. Όπως όταν λένε "γεννάτε γιατί χανόμαστε ως έθνος". Εύκολο ε; Αυτοί θα τα μεγαλώσουν;
Αγαπητέ Ανέστιε νομίζω πως η φράση κλειδί είναι '...που δεν ταιριάζουνν στην κοινωνία σου'. Όλες οι κοινωνίες είναι φτιαγμένες από τη φύση τους έτσι ώστε να απομονώνουν κάθε τι διαφορετικό. Ακόμα και τα ζώα απομακρύνουν το άρρωστο κουτάβι από την αγέλη. Μερικά θηλυκά μάλιστα το σκοτώνουν από μόνα τους μόλις γεννηθεί. Τι μήνυμα λοιπόν μας δίνει η ίδια η φύση; Και όσο για το κλισέ που λέει ότι ό άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα, λυπάμαι που δεν έχουμε καταφέρει να το αποδείξουμε ακόμα. Μπορεί να ταξιδεύουμε σε άλλους πλανήτες αλλά όσον αφορά τα του οίκου μας μάλλον είμαστε υποανάπτυκτοι. Σχήμα οξύμωρο δεν λέγεται αυτό; Η αντίφαση της ανθρώπινης φάσης...
Φίλε μου η ζωή είναι ιερή και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την στερεί από κανέναν. Τα μαρτύρια όμως αυτής είναι μεγάλα και τα γεύεται πραγματικά μόνο αυτός που τα βιώνει.
Είμαι χριστιανή και πιστεύω στον Θεό που πραγματικά μου χάρισε υγεία ευτυχώς και μια καλή ζωή ευτυχώς...
Έχω λοιπόν το δικαίωμα όταν γνωρίζω εκ των προτέρων ότι το παιδί που θα φέρω στον κόσμο θα είναι άρρωστο να του χαρίσω μια μαρτυρική ζωή?
Και ας μην πούμε μόνο για τα παιδιά που ανακαλύπτουμε κατά την διάρκεια της κύησης ότι θα βγούν άρρωστα, αλλά και για παιδιά που προκύπτουν στην απροσεξία της εφηβείας. Όπως και παιδιά που προκύπτουν σε ζευγάρια αλλά που τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να τα μεγαλώσουν καλά.
Ερώτημα 1. Όταν οι γονείς πεθάνουν ποιός θα φροντίζει αυτό το άρρωστο παιδί... το ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ?
Ερώτημα 2. Όταν μια μικρή κοπέλα μείνει έγκυος από "ατύχημα" ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΡΑΤΟΣ?
Ερώτημα 3. Το ζευγάρι που θα φέρει στον κόσμο ένα επιπλέον παιδί που δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά ΤΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ.
Αυτά και άλλα πολλά ας τα δεί η εκκλησία μας γιατί καλά αυτά που λέει αλλά το παλούκι σε αλλουνού .... μπαίνει.
Κι αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο που λέγεται "Ελεύθερη Βούληση" καταδικάζεται εξαρχής πριν καν το πάρεις μυρωδιά πως το έχεις; Αστειότητες και λάθη μεγάλα που θα τα πληρώσει - και τα πληρώνει ήδη ο Χριστιανισμός.
Μια συνειδητά πιστή της Ορθοδοξίας γυναίκα εν δυνάμει μάνα αλλά και πολίτης της Νέας τάξης πραγμάτων.
Αγαπητές beautiful και Vouts προσυπογράφω τις απόψεις σας.
Είναι άραγε τυχαίο που ο κόσμος και ειδικότερα η νεολαία έχουν απομακρυνθεί από τη θρησκεία όταν αυτή φέρεται ενάντια στις ανάγκες του; Αν δεν κατανοήσουν και συμπλεύσουν με τη πραγματικότητα και τις ανάγκες της ζωής πολύ φοβάμαι ότι αυτοί θα είναι οι παρείσακτοι της κοινωνίας. Εύχομαι πάντως ο Χριστιανισμός να δείξει ακόμα μια φορά το ανθρώπινο πρόσωπό του όπως άλλωστε έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και να συνεχίσει να είναι δίπλα στον άνθρωπο.
Εδω υπάρχει και μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι "εκκλησίες" πρέπει να παράξουν θεολογικό έργο για να έχει θέση και άποψη η θρησκεία σε ζητήματα που δεν υπήρχαν 2000 χρόνια πριν. Αυτό το έργο ή δεν παράγεται (που να προλάβει ο Χριστόδουλος με τόσα κοσμικά θέματα...) ή παράγεται με βάση ηθικούς κώδικες επίσης ηλικίας 2000 ετων.
Δεν είναι τυχαίο που η θρησκεία ήταν πάντα τροχοπέδη σε κάθε πρόοδο, σε κάθε νέα ιδέα.
Το να παίνρεις λοιπόν υπόψιν τέτοιες θέσεις που στερούνται ουσιαστικής τεκμηρίωσης, αφορά μόνο όσους έχουν πρόθεση να έχουν την εκλησία σύμβουλο ζωής.
Ακριβώς. Βλέπε καθολική εκκλησία. Εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα. Εγώ δυσκολεύομαι να διακρίνω την διαφορά τους από τον Ισλαμισμό στο τρόπο με τον οποίο καθοδηγούν τους πιστούς να διάγουν μια 'ενάρετη ζωή'. Μην μαμάτε πριν το γάμο. Όχι στην έκτρωση. Όχι στο προφυλακτικό και πολλά άλλα ωραία. Αλλά όλα αυτά ισχύουν όταν μιλάμε για θεοκρατούμενες κοινωνίες κάτι το οποίο δεν ισχύει στην Ελλάδα. Μπορεί η δική μας εκκλησία να επεμβαίνει με την εξουσία που διαθέτει σε πολλά κοινά ζητήματα αλλά είναι και προοδευτική. Και λέγοντας προοδευτική δεν εννοώ εύκολη γιατί σαφώς και θα φέρει εμπόδια σε θέματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντας της. Προοδευτική έστω και μετά βίας σημαίνει ότι ακολουθεί το ρεύμα και το πνεύμα της εποχής. Γενικότερα όμως και αφήνοντας απ'έξω την εκκλησία δηλαδή τους κυβερνήτες της θρησκείας, ο ορθόδοξος χριστιανισμός σαν ιδέα είναι έτη φωτός μπροστά τουλάχιστον από τις θρησκείες που γνωρίζω τις βασικές τους αρχές. Αφήνω λοιπόν απ'έξω το Βουδισμό και τις άλλες ΑπωΑνατολίτικες θρησκείες λόγο άγνοιας. Μια πόρνη στην Ορθοδοξία είναι άξια συγχώρησης. Στο Ισλαμ ξέρετε τι την περιμένει; Αλλά κι αυτό ακόμα έχει να κάνει με θεοκρατούμενα καθεστώτα. Τουλάχιστον εδώ ο Χριστιανισμός δηλώνει παρών, δεν δημαγωγεί ούτε και παρεισφρύει στη ζωή μας. Και στο κάτω κάτω το τι αποφάσισε η ιερά σύνοδος για τις εκτρώσεις αφορά μόνο αυτούς που όπως είπες έχουν την εκκλησία σαν καθοδηγητή ζωής (life couching το λένε;). Αν εγώ δεν ακολουθήσω τους κανόνες τους τι θα αλλάξει; Τίποτα. Κι όταν οι ανυπάκοοι πληθύνουν τότε θα αναγκαστούν να αναπροσδιορίσουν τις αρχές και τους κανόνες τους. Με αυτή την έννοια λοιπόν υποστηρίζω την προοδευτικότητα και την προσαρμοστικότητα αυτού του δόγματος. That's politics.
Δημοσίευση σχολίου