Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Κι αν σου κάτσει;

Είναι βέβαιο πως όλοι όσοι έχουν αυτοκίνητο, το έχουν βρει κάποια, έστω και μία μοναδική φορά, χτυπημένο στο σημείο που το είχαν σταθμεύσει. Μπορεί να ήταν ένα ξύσιμο στο προφυλακτήρα, μια γρατζουνιά στη πόρτα, ένας σπασμένος καθρέφτης, οτιδήποτε τέλος πάντων.

Αυτό που λίγοι έχουν βρει, είναι ένα σημείωμα με ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με τον υπαίτιο. Και πάλι καλά βέβαια, γιατί σε αυτή τη περίπτωση, ο υπαίτιος έχει ήδη δείξει μια καλή διάθεση και κατά πάσα πιθανότητα το συμβάν θα έχει ένα αίσιο τέλος.

Εγώ πάλι δεν ήμουν τόσο τυχερός. Στο παρελθόν έχω βρει τουλάχιστον δύο φορές σημειώματα με τηλέφωνα όπου πράγματι τα πάντα τακτοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα. Αυτή τη φορά όμως υπήρχε μια ιδιαιτερότητα. Το σημείωμα ανέφερε το τηλέφωνο ενός "μάρτυρα" του συμβάντος. Και λέω συμβάν γιατί η ζημιά ήταν αρκετά μεγάλη. Έξυσε όλη τη πλευρά του αυτοκινήτου, έσπασε το καθρέφτη, μέχρι το τάσι μιας ρόδας! Και ναι μεν ο μάρτυρας είχε τη διάθεση να με ενημερώσει για τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαίτιου, έλα όμως που ο αριθμός κυκλοφορίας δεν ήταν ελληνικός!

Αν δεν έχετε λοιπόν μικτή ασφάλεια που ίσως να σας καλύψει σε ένα τέτοιο περιστατικό ακολουθείστε τις οδηγίες:

1. Ως γνωστό η εγκατάλειψη θεωρείται ποινικό αδίκημα κατά τον ΚΟΚ, άσχετα αν μιλάμε για σταθμευμένο αυτοκίνητο.
2. Τραβήξτε φωτογραφίες. Ειδοποιήστε την άμεση δράση προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό. Στην μικρή έως ανύπαρκτη πιθανότητα που θα έρθει, με την καταγραφή του περιστατικού θα έχετε αυτομάτως και μάρτυρες της ζημιάς του αυτοκινήτου. Αν δεν έρθει απλώς πηγαίνετε στο επόμενο βήμα.
3. Ειδοποιήστε την ασφάλειά σας και καταθέστε αρνητική δήλωση για να προστατευτείτε από τον πονηρό που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζημιά σας εναντίον σας!
4. Καταθέστε μηνυτήρια αναφορά στη τροχαία. Με το τρόπο αυτό αν τύχει ποτέ να ελέγξουν για οποιοδήποτε λόγο το αυτοκίνητο που σας χτύπησε, θα διαπιστώσουν πως υπάρχει ανοιχτός φάκελος εναντίον του.

Από εδώ και πέρα ξεκινάνε κάποιες διαδικασίες στις οποίες δεν έχετε κανένα απολύτως έλεγχο.

Επειδή πρόκειται όπως είπα για ξένο αυτοκίνητο, η τροχαία θα δώσει σήμα στην Interpol η οποία θα προσπαθήσει να κάνει ταυτοποίηση των στοιχείων του ιδιοκτήτη βάση του αριθμού κυκλοφορίας και της εθνικότητας, και στη συνέχεια θα διαβιβάσει τα στοιχεία στο τοπικό γραφείο διεθνών ασφαλειών το οποίο θα έρθει σε συνεννόηση και προφανώς σε διακανονισμό με την δική σας ασφαλιστική εταιρεία. Στη συνέχεια υποβάλλεται αυτεπάγγελτη δίωξη περί εγκατάλειψης και ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει σε όλες τις φυσιολογικές περιπτώσεις.

Isn't clear enough? Έχετε δίκιο. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Ο χρόνος που πρέπει δαπανήσετε για όλα τα παραπάνω έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζημιά σας. Αφήστε το άγχος, την πίεση, τους αρμόδιους υπαλλήλους που θα πρέπει εσείς να επιμορφώσετε κ.α.

Εγώ πάντως έφτασα μέχρι το σημείο 3. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θα πάω στο 4. Εσείς τι λέτε;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην ασχοληθείς παραιτέρω.. Χαμένος κόπος και χρόνος

m_stelios είπε...

χαμογέλα.

.liketobite είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε και m_stelios είναι φανερό νομίζω πως δεν έχω καμία πρόθεση να ασχοληθώ περισσότερο. Και εις άλλα με υγεία...