Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Κέρινα ομοιώματα και όχι μόνο...

Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπεις μερικούς ανθρώπους να προσπαθούν με τη δουλειά τους να ομορφύνουν τις ζωές μας. Είναι άνθρωποι ανεξάρτητοι, χωρίς χορηγούς, ταγμένοι να προσπαθούν να γεμίσουν τις δικές τους ζωές, να ικανοποιήσουν τον "κόσμο" τους, εισπράττοντας την ικανοποίηση που απορρέει από τα μάτια των επισκεπτών τους.

Μιλάω φυσικά για την εκπληκτική προσπάθεια των Dimitris Hasekidis, Nicholas Pavlides και του Peter Fotis Kapnistos. Παιδιά μεταναστών ή μετανάστες οι ίδιοι, αποφάσισαν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στη πατρίδα και αφού τα έφερε έτσι η μοίρα, γιατί όχι να μην κάνουν και το μεγάλο βήμα;

Το τριώροφο νεοκλασικό της Κυψέλης στην Σποράδων 18, έπεσε στα χέρια τους και του άλλαξαν πραγματικά τα φώτα. Η πλήρης ανακαίνιση ήταν μόνο η αρχή γιατί ο στόχος ήταν να βρουν στέγη για τη δουλειά τους και τις δημιουργίες τους. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει πολύ ευχάριστα.

Η πρώτη τους έκθεση περιλαμβάνει: (πάρτε ανάσα!)

Τα φουτουριστικά έπιπλα του Dimitris, τις φωτογραφίες του Nicholas, τα ψηφιακά δημιουργήματα του Peter, αλλά και 80 κέρινα ομοιώματα σταλμένα από το μουσείο της Αγίας Πετρούπολης! Το αξιοθαύμαστο της υπόθεσης είναι βέβαια πως όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά σε μία έκθεση! Το στήσιμο, οι φωτισμοί, οι ήχοι είναι όλα μελετημένα για να αναδεικνύουν την εικόνα σε κάθε δωμάτιο. Εγώ πάντως θεωρώ πως ακόμα και το οίκημα είναι μέρος του σκηνικού αφού πρόκειται για ένα κτήριο πραγματικό αρχοντικό της νεοκλασικής Αθήνας.

Περισσότερα λόγια νομίζω πως είναι περιττά. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από την έκθεση οι οποίες όμως είναι εστιασμένες περισσότερα στα ομοιώματα. Ο λόγος βέβαια είναι προφανής. Ούτε καλλιτεχνικός φωτογράφος είμαι, ούτε και είναι δυνατόν να αποδοθεί στο σύνολό της μια εικόνα που πλαισιώνεται και από άλλες αισθήσεις.

Θα πρέπει ακόμα να δηλώσω πως από σεβασμό στους δημιουργούς, οι φωτογραφίες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και ανήκουν στον παραγωγό τους και στους καλλιτέχνες των θεμάτων και της έκθεσης και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποίησή τους. Άλλωστε αν αποφασίσετε να τους επισκεφτείτε το πιο πιθανό είναι πως θα βγάλετε δικές σας φωτογραφίες με την άδειά τους.

Εισιτήριο: 5€

Image Design Centre
Σποράδων 18 Κυψέλη
τηλ.: 210 8215856