Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

η κοινωνία της αφασίας

Εργάζεσαι σε μεγάλη εταιρία (και μικρή να είναι, ισχύουν ακριβώς τα ίδια). Οι λειτουργίες του οργανισμού υποστηρίζονται και βασίζονται κατά 100% στη μηχανογράφηση και στις επικοινωνίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επικοινωνίες (τηλέφωνα, email, fax, μισθωμένα κυκλώματα, vpn κλπ) είναι τα εργαλεία των εργαζομένων για να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές τους εργασίες. Επιπλέον οι επικοινωνίες είναι το μέσο με το οποίο εισάγονται πόροι στον οργανισμό όπως χρήματα και πληροφορίες.

Ξαφνικά (χωρίς ενδείξεις και προειδοποίηση) τα πάντα καταρέουν! Τα τηλέφωνα κομμένα, στις οθόνες το γνωστό μήνυμα Page cannot be displayed, το email παγώνει, to customer service δεν μπορεί να δει καρτέλες πελατών αλλά ούτε και να πάρει παραγγελίες, τα καταστήματα δεν μπορούν να τιμολογήσουν, το fax νεκρώνει.

Crisis!

Όλοι ρωτάνε να μάθουν τι συμβαίνει. Όλοι οι μεγάλοι βγαίνουν από τα γραφεία τους και ψάχνουν να βρουν τα computer boys, να τους εξηγήσουν τι συνέβει. Αλλά και τα computer boys το ίδιο κάνουν γιατί δεν έχουν ιδέα.

Κοιτάς από το παράθυρο τους εργάτες που δουλεύουν στο δρόμο και λιώνουν από τη ζέστη. Με τα φτυάρια ανοίγουν χαντάκια για να περάσουν νέα καλώδια της ΔΕΗ. Τι έκαναν λέει; Σκάβουν; Τι σκάβουν; Αυτό ήταν. Ένα flash ενός τετραγωνικού νανομέτρου του εγκεφαλικού σου φλοιού ήταν αρκετό για να το συνδυάσεις. Χτύπησαν τα καλώδια των επικοινωνιών! Red alert!

Κυρίες και κύριοι αυτό ήταν το χρονικό του εγκλήματος που έθεσε σε καραντίνα την εταιρία επί σχεδόν μία εβδομάδα. Μια εβδομάδα αποκλεισμένη από τα γεγονότα, από πελάτες, από προμηθευτές, από συνεργάτες, από τράπεζες κι απ’όλο το κόσμο. Μια εβδομάδα, στην Ελλάδα που θέλει τάχα να διανύει μαζί με τους πρώτους τον αιώνα της πληροφορίας. Μια Ελλάδα που ζει τάχα τη κοινωνία της πληροφορίας. Μια Ελλάδα που οι εναπομείνατες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) κάνουν ότι μπορούν για να απαξιωθούν από μόνες τους.

Facts:
- Πακιστανοί εργάτες σκάβουν χαντάκια περιμετρικά του τετραγώνου της εταιρίας.
- Το συνεργείο εσκαφής δουλεύει για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά ανήκει σε ιδιώτη εργολάβο (ανάθεση δημόσιου έργου).
- Το συνεργείο εσκαφής δουλεύει χωρίς σχέδιο.
- Η ΔΕΗ δεν φρόντισε να ενημερωθεί και να ενημερώσει τον εργολάβο της για τυχόν άλλες εγκαταστάσεις δικτύων.
- Ο εργολάβος σε επικοινωνία με την εταιρία δηλώνει: «Και τι θέλετε τώρα;»
- Ο ΟΤΕ έστειλε συνεργείο αποκατάστασης της βλάβης την επόμενη μέρα.
- Όλες οι γραμμές επανήλθαν εκτός αυτής που συνδέει την εταιρία με το Iinternet.
- Η εκ νέου δήλωση βλάβης για την γραμμή του Internet (γιατί έτσι λειτουργεί ο ΟΤΕ) έχει σαν συμπέρασμα τη λανθασμένη εκτίμηση της κοπελίτσας που κατέγραψε τη βλάβη και την εσφαλμένη κατηγοριοποίησή της με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να μην στέλνει συνεργείο επί 5 μέρες.
- Χρειάστηκε βύσμα εκ των έσω προκειμένου να ειδοποιηθεί ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΤΕ και να αποστείλει συνεργείο.
- Ο προϊστάμενος σε προσωπική συνομιλία επιβεβαιώνει πως ο ΟΤΕ ουδέποτε θα έστελνε συνεργείο για την επισκευή με τον τρέχοντα χαρακτηρισμό της βλάβης.
- Το συνεργείο που ήρθε την 7η ημέρα αποφάνθηκε πως η βλάβη είναι εκτός δικαιοδοσίας του (εντός του κτηρίου) και πως θα πρέπει να αναλάβει ιδιώτης ηλεκτρολόγος. Παρ’όλα αυτά μόλις αποχώρησαν η γραμμή είχε αποκατασταθεί!

Facts εκ των facts:
- Η ανάθεση των δημοσίων έργων είναι ανέκδοτο. Χωρίς σχέδια, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ευθύνες.
- Ο ΟΤΕ έχει ξεπουληθεί από μόνος του. Δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός Βγενόπουλου.
- Η συνείδηση των εργαζομένων των ΔΕΚΟ αλλά και των εργατών αν και βρίσκεται σε θετικό πρόσημο καμία σχέση δεν έχει με τη συνείδηση για τη κοινωνία της πληροφορίας. Οι άνθρωποι ούτε ξέρουν τι σημαίνει ούτε και ενδιαφέρονται να μάθουν.
- Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε πως το φιλότιμο ανθρώπων μονάδων σώζει τη κατάσταση.
- Η εταιρία που βρέθηκε σε αυτή τη θέση έπαθε μεγάλη ηθική και οικονομική ζημιά. Μείωση πωλήσεων, ελλειπείς πληροφορίες, αδυναμία προγραμματισμού παραγωγής, αδυναμία επικοινωνίας με συνεργάτες, μηδενική εξυπηρέτηση πελατών και πολλά πολλά ακόμα.

Και μερικά ρητορικά ερωτήματα:
- Η ΔΕΗ μήνυσε τον εργολάβο της;
- Ο ΟΤΕ χρέωσε το κόστος πρόκλησης της ζημιάς και της αποκατάστασή της στη ΔΕΗ ή στον εργολάβο;
- Ο ΟΤΕ επέβαλλε διοικητικές κυρώσεις στους εργαζομένους που εμπλέκονται στη ολιγωρία που επέδειξε;
- Κατά ποιων πρέπει να προσφύγει σε αγωγή η εταιρία;

- Πόσα lexotanil να πάρω;

8 σχόλια:

m_stelios είπε...

Παράγοντας 1)
Η εταιρία είναι πολυεθνική,πασίγνωστη στο χώρο και στο κράτος.
Αποτέλεσμα: Και η βλάβη αποκατεστημένη γρήγορα και το πολύ πολύ να έχανε κανένας Πακιστανός τη δουλειά του.Όσο για αποζημίωση θα τα έβρισκαν τα μεγάλα κεφάλια με κάποιο μικρο εκβιασμό ξέρεις του στύλ (έλα τώρα που θες και αποζημίωση εγώ σε βοήθησα εκεί)

Παράγοντας 2)
Η εταιρία είναι μικρή.
Όλα όσα έγραψες με το πιθανό σενάριο από κάτω.

Κάνετε την αγωγή στον ιδιώτη εργολάβο.
Βάζουμε μια τελεία εδώ το ξανασυζητάμε σε δύο χρόνια που θα εκδικαστεί η υπόθεση και σημειώνουμε και το γεγονός ότι σήμερα δεν είναι ποιος είσαι αλλά ποιον ξέρεις.

patsiouri είπε...

Αφού δε σας είπαν πως τώρα πια βρισκόμαστε στην κοινωνία της τεχνολογίας και πρέπει να κάνετε αμέσως καταγγελία με...e-mail...πάλι καλά!

Unknown είπε...

Σκέφτεσαι πολύ. Εγώ προτείνω να απολυθείς για να τελειώνουμε. Δεν θα τους βάλεις τους ανθρώπους εσύ σε μπελάδες! Οπως λέει και ο Στέλιος, θα τα βολέψουν αυτοί μεταξύ τους, μην σε νοιάζει!

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα λειτουργούν τέλεια με τον αυτόματο πιλότο της αταξίας, της τρέλας και της παρανομίας.

Ωραίο πράγμα να εισαι "σταρχιδιστής".

Οσο το μελετάς και το ζορίζεις, γίνεσαι γραφικός. Αφού βλέπεις οτι όλα λύθηκαν σε 10 μερούλες τι φωνάζεις;

(Τι να πω Παναγία μου, να εκείνο το υδρομασάζ σκέφτομαι χααχα :))

An-Lu είπε...

Πάρε το μισό κουτί και κράτα καβάτζα άλλα 2 κουτιά...

.liketobite είπε...

m_stelios, patsiouri, grafo, freedula, an-lu λόγο έλλειψης χρόνου επιφυλάσσομαι να επανέλθω επί του θέματος αργότερα. Πάντως νομίζω πως την ριζική λύση την έδωσε ο/η grafo. (αλήθεια γιατί δεν μπορώ να βρω το Blog σου;)

Ανώνυμος είπε...

Τα βουνά να πάρεις!
Κάθε μέρα ψάχνω λόγους να μην απογοητεύομαι από αυτή τη χώρα,αλλά επιμένει να με διώχνει.Έλεος δηλαδή!Τα σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν κι εμείς τα βλέπουμε από τον καναπέ μας..

.liketobite είπε...

Anta Ένας ακόμα "μάρτυρας"!

Καλώς ήρθες