Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Amsterdam - ένα μικρό οδοιπορικό

Στο Amsterdam πήγα για πρώτη φορά και νομίζω πως θα ήθελα να ξαναπάω για περισσότερες μέρες και χωρίς βέβαια επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Arriving at Schiphol airport KLM cold meal*

Amsterdam air view Amsterdam air view

Εντυπωσιάστηκα με τους ανθρώπους αυτής της πόλης, με τους χαλαρούς ρυθμούς τους, με την άνεσή τους καθώς και με τη φιλικότητα που έχει αυτή η πόλη. Πρόκειται για μια πόλη μικρότερη από τη Θεσσαλονίκη σε έκταση και με πληθυσμό γύρω στους 800.000 κατοίκους (1.500.000 μαζί με τα προάστια).Χτισμένη δίπλα στο ποτάμι του Amstel, έχει γίνει σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας αλλά και της Ευρώπης καθώς η δραστηριότητα στις μεταφορές είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη (μετά το Rotterdam)και επιπλέον πρόκειται για μια πόλη που διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό στοιχείο και έχει καταφέρει να το αναγάγει σε συνδυασμό με τα παραπάνω στοιχεία των ανθρώπων, σε σημαντικό τουριστικό προορισμό. Είναι μια δεύτερη Βενετία αφού το νερό, διαχέει τη πόλη και οι άνθρωποί της έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να το δαμάσουν και να μεγαλώσουν την έκταση της γης τους.

Amstel river - hotel room view Central station - hotel room view

Οι άνθρωποι έχοντας υιοθετήσει μια ιδιαίτερα χαλαρή στάση ζωής, φρόντισαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορούν να τη βιώσουν. Δημιούργησαν λοιπόν μια πόλη φιλική προς τον άνθρωπο, που να μπορεί να την περπατήσει και να χρησιμοποιεί ποδήλατο για τις μετακινήσεις του, σε συνδυασμό βέβαια με ένα άψογο δίκτυο συγκοινωνιών με κυριότερα μέσα το τραμ και τα τρένα.

city center Dam square

Φυσικά και υπάρχουν ακριβά αυτοκίνητα αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται πως δεν είναι αυτή η προτεραιότητά τους, καθώς ο περισσότερος κόσμος είτε διαθέτει παλιό αυτοκίνητο, είτε χρησιμοποιεί σαν μέσο μεταφοράς το ποδήλατο. Ήταν πέρα από τη λογική μου η εικόνα της μητέρας που μετακινούνταν με ποδήλατο έχοντας τοποθετήσει σ'αυτό παιδικό καθισματάκι.

bike parking next to red bike road city center

Ήταν επίσης εκτός της δικής μου πραγματικότητας τα απέραντα parking ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης όπου έδινες μάχη για να βρεις μια θέση να το κλειδώσεις. Ακόμα και οι δρόμοι ήταν έτσι σχεδιασμένοι ώστε να υπάρχουν ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας των δίτροχων. Οι ποδηλάτες από την άλλη συμπεριφέρονται σαν να είναι πεζοί και μάλιστα θα έλεγα πως απαιτούν προτεραιότητα από τους πεζούς! Αν ακούσεις το καμπανάκι να χτυπάει (ντριν ντριν), το καλύτερο που έχει να κάνεις είναι να πας όσο πιο άκρη γίνεται.

my old fashioned bike city center

Downtown που λέμε και Ελληνικά, θα δει κανείς τις περισσότερες τουριστικές attraction.

canal restaurant boat Rembrandt statue - Night watch figures

Καλοδιατηρημένα κτήρια περασμένων αιώνων, την αγορά των λουλουδιών (ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα με μόλις €5), τα μουσεία της Anna Frank, του Van Gogh και του Rembrandt, πάρα πολλά coffee shops, sex shops και βέβαια τη περιβόητη red light district.

Magna plaza Madame Tussaud

Φανταστείτε ένα πεζόδρόμο που τον διαρέει κατά μήκος ένα κανάλι και αριστερά και δεξιά παλιά κτήρια των οποίον το ισόγειο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε ο τάχα περαστικός να έχει άμεση επαφή με τις βιτρίνες που φιλοξενούν το "εμπόρευμα". Επειδή όμως οι Ολλανδοί έχουν σύγχρονο επιχειρηματικό πνεύμα, αυτό το θέαμα δεν προσβάλλει καθόλου την αισθητική.

red light district red light district
red lights* red lights*

Φρόντισαν να το πλασάρουν με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός ο δρόμος και τα στενά τριγύρω, να εκπέμπουν μια ατμόσφαιρα μάλλον ρετρό και χωρίς χυδαίες εικόνες με αποτέλεσμα τις ορδές των αντρών και γυναικών τουριστών που σπεύδουν να τον περπατήσουν όπου βέβαια ακόμα κι αν δεν ψωνίσουν σίγουρα θα φάνε ή θα πιουν κάτι.

canal canal

Η πόλη έχει μεγάλη αγορά που διαθέτει επώνυμα και μη προϊόντα. Οι τιμές είναι μάλλον φυσιολογικές όσο αφορά την ένδυση και τα ηλεκτρονικά, ακριβές όμως σχετικά με το φαγητό. Ενδεικτικά αναφέρω πως τα μπουκάλι του νερού 500ml στο Ελευθέριος Βενιζέλος κοστίζει €0,50 ενώ στο αεροδρόμιο Schiphol €2,70. Το πιο διάσημο τοπικό φαγητό είναι οι τηγανιτές πατάτες με μαγιονέζα, κάτι όμως που με απογοήτευσε καθώς οι πατάτες δεν διέφεραν απ'αυτές που τρώει κανείς στα Goodys. Δοκίμασα όμως και ένα καλομαγειρεμένο ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο Αργεντινής παρακαλώ, με πατάτες τηγανιτές και σαλάτα με €21.

canal bye

Ήταν ένα πολύ πιεστικό ταξίδι από πλευράς δουλειάς αλλά εξαιτίας του ότι αργεί πολύ να νυχτώσει - στις 11 το βράδι ο ουρανός έχει ακόμα γαλάζιο χρώμα- βρήκα και εκμεταλεύτηκα χρόνο, για να μπορέσω να πάρω λίγο από το άρωμα και τις εικόνες αυτής της πόλης. Έκανα λοιπόν τόσο ποδήλατο όσο δεν έχω κάνει τα τελευταία είκοσι χρόνια και έφυγα με τόσο καλές εντυπώσεις που σίγουρα πια το Amsterdam είναι ένας υποψήφιος προορισμός για ένα οικογενειακό ταξίδι.


Amsterdam links: The Amsterdam site (NBTC), Wikipedia

* Τις φωτογραφίες με αστερίσκο τις έχω δανειστεί από το web (google images). Ειδικά στη red light district απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών για ευνόητους λόγους.

6 σχόλια:

patsiouri είπε...

Eχω παέι και είναι υπέροχα. Περισσότερο από τις τιμές και τους μισθούς, ζήλεψα την ομορφιά της πόλης και τον τρόπο ζωής γενικότερα...

diva είπε...

Εγώ ζηλεύω και δεν έχω και τον Πρόεδρο πρόχειρο να με συνεφέρει..
Πω πω...αμείλικτο..ποστ

.liketobite είπε...

patsiouri Είπαμε οι Ολλανδοί είναι πολύ μα πάρα πολύ άνετοι! Τόσο άνετοι που σε βάζουν σε υποψίες... :)

.liketobite είπε...

diva Πρόεδρε μην αφήνετε το λαό σας έρμαιο και εκτεθειμένο στα βίτσια του καθενός! Αν και μεταξύ μας δεν μου έχετε δώσει την εντύπωση της ευάλωτης κορασίδας!

:-)

Αν δεν έχετε πάει ίσως είναι μια καλή ιδέα.

An-Lu είπε...

Κρατώ σημειώσεις διότι παίζει να πάω σύντομα κατά κει ;-)

.liketobite είπε...

an-lu Αν έχεις χρόνο στη διάθεσή σου φρόντισε να περπατήσεις τη πόλη. Ακόμα και το ποδήλατο δεν προσφέρεται για βόλτες στο κέντρο και στην αγορά. Άλλωστε είναι τόσο μικρή και εύκολη πόλη που μόνο περπατώντας θα τη χαρείς.