Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Καρπενήσι

Από τη πρόσφατη εξόρμησή μου στο Καρπενήσι, παραθέτω λίγες εικόνες, ικανές όμως να σας μεταδώσουν την ομορφιά και την ατμόσφαιρα αυτή της εποχής.


μέρος του παραδοσιακού ξενώνα στο χωριό Κορυσχάδες

"επιτοίχιο" τζάκι

Το πάτημα της Παναγίας. Λέγεται πως όταν κάποιος πήρε την εικόνα της Παναγίας από το σημείο που ήταν κρυμμένη, η εικόνα επέστρεψε στην αρχική της θέση. Τα βέλη πάνω στο βράχο δείχνουν τα ίχνη από το πάτημα της Παναγίας.


Το μοναστήρι της Παναγίας της Προσσιώτισας στο χωριό Προυσσό. Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται και η μοναδική βιοτεχνία Προσούτο στην Ελλάδα.




Από το φυτό Κράνι, φτιάχνουν μια υπέροχη μαρμελάδα (δεν ξέρω αν είναι αυτό στη φωτογραφία αλλά μου άρεσε και το φωτογράφισα).


Ακολουθούν φωτογραφίες από την πεζοπορία μας στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, όπου το τοπίο είναι μοναδικό.
















Μαύρη Σπηλιά. Μετά από πεζοπορία 30 περίπου λεπτών, το μονοπάτι οδηγεί στη Μαύρη Σπηλιά όπου όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, είναι χτισμένη μέσα στο φυσικό κοίλωμα του βράχου, πέτρα - πέτρα και χρησιμοποιούνταν σαν κρυσφήγετο την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και κατά τους τελευταίους πολέμους.


Γενικότερα θα έλεγα πως η πόλη του Καρπενησίου δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο να επιδείξει, αντιθέτως είναι φτιαγμένη με κακογουστιά όπως άλλωστε και οι περισσότερες επαρχίες. Όσο αφορά όμως τη φύση που περικλείει τη περιοχή μπορώ να πω πως πρόκειται για κάτι μαγευτικό. Έλατα, Πλατάνια και νερό εναλλάσουν το σκηνικό το οποίο δεν χορταίνεις να κοιτάς από τη ανατολή μέχρι και τη δύση του ήλιου.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι και γίνεται και φανταστικό λικέρ! (Περίπου ίδια διαδικασία με το βύσσινο)

m_stelios είπε...

Άσχετα με την κακογουστιά και την έλλειψη πολιτισμού σε πολλές πόλεις-χωριά της επαρχίας αξιοσημείωτο είναι το πόσο χρειαζόμαστε μια στάση από εκεί.

If...ιγένεια είπε...

Μ άρεσαν οι φωτογραφίες..

.liketobite είπε...

citronella Κρίμα, δεν το ήξερα για να πάρω. Next time...

.liketobite είπε...

m_stelios Απαραίτητα! Ανάσα ζωής στη κυριολεξία!

.liketobite είπε...

if..ιγένεια Καλημέρα!

ανεστης είπε...

ΠΟΛΥ ωράια περιοχή, σε κάνει να αναρωτιέσαι πως γίνεται να χτίζουμε τόσο άσχημες πόλεις σε τετοια όμορφη φύση.
Και η παναγία η προσιώτισσα είναι ωραίο μοναστήρι κι όπως είπες εκεί δίπλα κάνουν προσούτο. Να ψάξουμε να βρούμε και την παναγία την καρπατσιώτισσα γιατί πεθύμησα μοσχαρίσιο καρπάτσιο

.liketobite είπε...

Ανέστη Ευτυχώς η φύση έμεινε ανέγγιχτη. Λες να έχει σχέση το όνομα; Ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας προσούτο σε μια κουβέντα που κάναμε, είπε πως το προσούτο τουλάχιστον σαν ονομασία, αναφέρεται από τα χρόνια του Αλκιβιάδη!! Οι Ιταλοί ήρθαν δεύτεροι!

ανεστης είπε...

Ναι και την Αμερική έλληνες την ανακάλυψαν! Η λέξη προσιούτο προέρχεται απο τη λατινική perexsuctum που σημαίνει "στεγνώνω εντελώς" και έχει να κάνει με την ξήρανση του κρέατος.
Αμαν πια αυτή η ελληνοκεντρικότητα του σύμπαντος!

ανεστης είπε...

Α, και κάτι ακόμα: Ο όρος πρέπει να είναι παλαιότερος της χρονολογικής ακμής των Λατινικών αφού απο το 150 π.χ. ο Κάτωνας είχε συγγράψει το "αγροτικό εγχειρίδιο". Παρόλα αυτά θα ήμουν περίεργος να ξέρω την ελληνική ρίζα που υποστηρίζει ο φίλος μου ο Στρεμένος (ο ιδιοκτήτης του παρασκευαστήριου στον Προυσσό)

.liketobite είπε...

Ανέστη !!! Ειλικρινά δεν μπορώ να εκφέρω καμία άποψη πάνω στην απάντησή σου, την οποία τεκμηριώνεις άψογα. Ο Στρεμένος πάντως είχε μια άλλη επιχειρηματολογία, ανφερόμενος σε κάποια αρχαία γραπτά, την οποία δεν συγκράτησα καθ'ότι απασχολημένος με το τσίπουρο και τους μεζέδες που μας πρόσφερε! ;-)

ανεστης είπε...

Κι εμένα αν μου τα έλεγε εν μέσω τσίπουρου και μεζέδων, άκλαφτα θα πήγαιναν.

demetrat είπε...

Τότε θα έπρεπε να το λενε προυσούτο
Μη μου βαζεις ιδέες ,γιατι εμεις έτσι το λεμε εδώ γύρω.:)
Πάντως στη φωτο νομιζω πως είναι τριανταφυλλόμηλα.
Δεν είναι τόσο τρομερό όσο ακούγεται.
Απλώς είναι ο καρπος απ τις αγριοτριανταφυλλιές.
Δεν τρωγεται,γινεται όμως τσάι, γιά την ευκοίλια.
Τα κράνα είναι άλλα.Ειναι ο καρπος της κρανιας (μάλλον δεντράκι θα τόλεγα ) και κανει ολα αυτα που λες.
δ.

.liketobite είπε...

demetrat ευχαριστώ για τη πληροφορία. Αχρείαστο να'ναι!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς καλοί μου φίλοι, οι μικρές πόλεις της υπαίθρου είναι κακέκτυπα αντίγραφα μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι αποτέλεσμα της παρακμής και της πνευματικής αναπηρίας που μας διακατέχει ως κοινωνία. Ευτυχώς, που δεν αλλοιώθηκε όλη η ύπαιθρος, αλλά τα παχύδερμα λιγούρια της κονόμας καραδοκούν. Ξέρετε, αυτούς που πουλάνε και την ίδια τους τη μάνα για κέρδος. Αυτοί, που εξουσιάζουν, πολιτικούς και είναι πρότυπα στα μάτια των "σύγχρονων" νεοελλήνων.
Εμείς οι λίγοι, οι εναπομείναντες, δεν επιτρέπουμε, δεν πουλάμε και δεν πουλιώμαστε. Γιατί δεν θέλουμε να είμαστε οι "μάγκες" της αρρωστημένης δημοκρατίας τους, αλλά οι μαλ...., όπως μας αποκαλούν. Και αυτό, γιατί τους ενοχλεί που αγωνιζόμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε άνθρωποι.
Γιώργος Τάσιος
Φωτογράφος
www.evrytania.eu

.liketobite είπε...

Γιώργος Τάσιος Το έχετε τοποθετήσει πολύ καλά το θέμα! Από τη πλευρά μου σας εύχομαι να έχετε πάντα τη δύναμη να υπερασπίζεστε τη θέση σας!

Σχετικά με το ξεπούλημα μόνο, θέλω να σημειώσω σαν παράδειγμα το χωριό που έμεινα τις Κορυσχάδες, το οποίο μοιάζει να είναι βγαλμένο μέσα από το Hollywood! Στις τρεις μέρες διαμονής μου δεν συνάντησα ένα ντόπιο και ο λόγος απ'ότι έμαθα είναι πως δεν κατοικείται από ντόπιους αφού όλα τα σπίτια (πανέμορφα!) έχουν πουληθεί ή αξιοποιηθεί σαν ξενώνες. Και ναι μεν η αξιοποίηση του τουρισμού πέτυχε και με το παραπάνω, από την άλλη όμως εγώ ο τουρίστας "απογοητεύθηκα" από αυτή την εικόνα. Οξύμωρο; Ίσως ναι αλλά τελικά είναι ένα fake παραδοσιακό χωριό.

Καλές γιορτές!

Ανώνυμος είπε...

Την επόμενη φορά επισκευθείτε την Δομνίστα 40χ απο Καρπενήσι ένα καταπληκτικό χωριό, όπως και διαδρομή

.liketobite είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε επιφυλάσομαι! Ευχαριστώ για τη πληροφορία.

Coffeemug είπε...

Καλημέρα, πέρασα τυχαία από εδώ και οι φωτογραφίες σου δεν λειτουργούν.

.liketobite είπε...

Coffeemug Σ'ευχαριστώ πολύ που με ενημέρωσες. Μόλις τις μετέφερα σε σίγουρα "χέρια"! (πικάσα)

Coffeemug είπε...

και είναι πράγματι εκπληκτικές!