Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Προεκλογικά ατοπήματα

Σήμερα έλαβα ένα email στην επαγγελματική μου ηλεκτρονική διεύθυνση που με καλούσε να επισκεφτώ το Blog ενός υποψήφιου πολιτικού δήθεν για να πάρω μέρος σε μια ψηφοφορία περί δημοκρατίας και δημοψηφισμάτων. Και πράγματι το επισκέφτηκα χωρίς να λάβω μέρος στη ψηφοφορία απλά και μόνο για να δω ποιος είναι αυτός ο υποψήφιος.

Δεν θα αναφέρω τη ταυτότητά του γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να τον βοηθήσω έστω και έμμεσα στην αυτοδιαφήμισή του, θα θέσω όμως μερικά ερωτήματα προς συζήτηση:

- Πως μπορεί να του έγινε γνωστή η επαγγελματική ηλεκτρονική μου διεύθυνση ενώ εγώ μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά πως ουδεμία σχέση έχω με αυτόν, το κόμμα του και το συνάφι της πολιτικής γενικότερα; Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι πως τα στοιχεία μου του γνωστοποιήθηκαν από τρίτο πρόσωπο εν αγνοία μου και πιθανότατα με αμοιβή όπου αν ισχύει κάτι τέτοιο μιλάμε για εμπορία προσωπικών πληροφοριών που σημαίνει ότι εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Κάτι σαν εταιρία μήπως;


- Προφανώς ο κύριος αυτός δεν έχει καμία γνώση περί του όρου spam ή τον αγνοεί εσκεμμένα. Δεν βλέπει όμως πως ο λογαριασμός του Yahoo που χρησιμοποιεί επισυνάπτει στο μήνυμά του διαφημιστικό antispam; Από αυτό και μόνο συμπεραίνω πως αγνοεί εσκεμμένα τον όρο αυτόν.


- Πόσο επιτρεπτό είναι για ένα υποψήφιο βουλευτή να παραβαίνει τη (Ευρωπαϊκή) νομοθεσία περί spam email, διατήρηση και χρήση προσωπικών στοιχείων σε βάση δεδομένων και γενικότερα περί πολιτικής προσωπικών δεδομένων; Υποθέτω πως όσο επιτρεπτό είναι για τον καθένα μας. Ή μήπως όχι;

Προσωπικά αμφιβάλλω πολύ για τον αν η συγκεκριμένη τακτική που επιλέγει ειδικά ένας νεοφερμένος πολιτικός που απευθύνεται σε ανθρώπους με σύγχρονες αντιλήψεις και πνεύμα (περί τεχνολογίας) είναι δυνατόν να βοηθήσει τη προβολή του. Αλλά θα μου πείτε πως υπάρχει κι η αρνητική διαφήμιση... Πάντως οι γενικότεροι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς ισχύουν και στο web. Είναι σαν κάποιος να χτυπήσει τη πόρτα του σπιτιού σου, να μπει μέσα, να κάτσει στη πολυθρόνα σου και να σου ζητάει να γνωριστείτε!

Το 1995 εργαζόμουν σαν υπεύθυνος μηχανογράφησης σε πολυεθνική εταιρία έρευνας αγοράς και ήμουν αυτός που πρότεινε στη διοίκηση την ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο μέσω ηλεκτρονικής αλλαηλογραφίας θα επέτρεπε τη πραγματοποίηση on line ερευνών. Τότε βέβαια είχαμε μαύρα μεσάνυχτα περί spam, προσωπικών δεδομένων κλπ και έτσι αφού έγινε δεκτή η πρόταση ανέπτυξα ένα σύστημα το οποίο με την ανάγνωση του μηνύματος ενεργοποιούσε και εκτελούσε το συνημμένο αρχείο (κάτι σαν trojan horse) το οποίο αφού παρουσίαζε διάφορες ερωτήσεις και συνέλλεγε τις απαντήσεις απέστελνε στη βάση μας τα δεδομένα. Σας πληροφορώ λοιπόν πως ακόμα και σε αυτή τη πρωτόγονη εποχή βρέθηκαν άνθρωποι πιο διαβασμένοι από εμάς οι οποίοι διεκδίκησαν – ευτυχώς με ήπιο τρόπο – τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα το project να τιναχθεί στον αέρα.

Για να κλείσω το συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφέρω πως μετά από γραπτή διαμαρτυρία μου προς τον εισβολέα της ηλεκτρονικής μου αλληλογραφίας, μου απάντησε διαβεβαιώνοντάς με πως τα προσωπικά μου στοιχεία έχουν ήδη διαγραφεί από το αρχείο του αφού με χαρακτήρισε διεκδικητικό και επικριτικό. Υποθέτω πως εγώ τώρα πρέπει να επαναπαυθώ στο λόγο του και να ελπίζω πως τα στοιχεία μου δεν θα διαβιβαστούν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλη βάση δεδομένων.

Το άλλο με το Τοτό το ξέρετε;

10 σχόλια:

philos είπε...

Δεν έχω πολύ χρόνο. Απλά κοιτα εδώ και γενικόττερα στο site της ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

.liketobite είπε...

philos Δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτού του μητρώου. Πάρα πολύ χρήσιμο, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να μας καλύψει γιατί αναφέρεται σε πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών και όχι σε διαφημίσεις.

Σ'ευχαριστώ για τη πληροφορία.

patsiouri είπε...

Δέ μασάνε πουθενά έ???? (οι καμβάδες από κάτω μούρλια!!)

.liketobite είπε...

patsiouri Ούτε εμείς μασάμε, έτσι;

:-)

diva είπε...

Όταν η ελεύθερη επικοινωνία γίνεται άναρχος ιμπεριαλισμός.
Φυσικά και δεν μασάμε αγαπημένε μου liketobite.

Sardonian είπε...

άει παναΐαμ σε λίγο θα ξυπνάμε και θα μας περιμένουν πάνω από το κεφάλι μας με την κάλπη παραμάσχαλα

μήπως να βγάλω έξω την καλή σφεντόνα;-/

.liketobite είπε...

Αγαπητή diVa προσωπικά τον εισβολέα τον αντιμετωπίζω σαν εισβολέα. Τον πετάω έξω! Και πολύ περισσότερο έναν υποψήφιο πολιτικό που πριν καν τον εμπιστευτώ να με αντιπροσωπεύσει μου δίνει δείγματα άναρχου ιμπεριαλισμού.

.liketobite είπε...

Sardonian κι εγώ τα κουκούτσια!

ανεστης είπε...

και για ποιό λόγο δεν μας λες το όνομά του; Δεν μας αξίζει να το ξέρουμε;

.liketobite είπε...

Ανέστιε Για να πω την αλήθεια με απασχόλησε πολύ η σκέψη της κοινοποίησης του ονόματός του. Από τη μία σκέφτηκα πως γνωστοποιώντας το, ουσιαστικά θα είναι σαν να τον κράζω δημοσίως με ότι αυτό συνεπάγεται και από την άλλη ότι θα τον βοηθούσα να πετύχει το σκοπό του. Θα μπορούσα κάλλιστα να μην του απαντήσω με τη διαμαρτυρία μου και να δημοσιεύσω το post επώνυμα. Με το όνομά του και το όνομά μου αφού όπως είπα έλαβα το μήνυμα στην επαγγελματική μου διεύθυνση. Μήπως όμως καλό είναι να προστατεύσω τον εαυτό μου από κακοτοπιές; Γι'αυτό αποφάσισα να προβώ πρώτα σε γραπτή διαμαρτυρία προς εκείνον και αφού εξασφάλισα και μια γραπτή συναίνεσή του ως προς το ζητούμενο, δημοσίευσα το post όσο πιο ανώδυνα γίνεται για όλους. Μην ξεχνάμε βέβαια πως όλα τα στοιχεία υπάρχουν γραπτά και φυλαγμένα που σημαίνει πως αν το κρίνω απαραίτητο να γνωστοποιηθούν για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να φανταστώ ακόμα, είναι διαθέσιμα.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σου: Μάλλον εσείς δεν του αξίζετε! ;-)