Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

Να αρρωστήσω σήμερα;

Δευτέρα σήμερα και έχω πολλή γκρίνια.

Προ ημερών έτυχε η γυναίκα μου να είναι άρρωστη. Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν από το να κάνει χρήση της ασφάλειάς της. Απολαύστε...

- Ναι γειά σας, ΙΚΑ εκεί;
- Ναι, θέλετε να κλείσετε ραντεβού;
- Ξέρετε είμαι άρρωστη, δεν μπορώ να πάω στη δουλειά μου και χρειάζομαι ένα γιατρό να με δεί.
- Τι γιατρό θέλετε;
- Ε... μάλλον παθολόγο...
- Σε ποιό ΙΚΑ ανήκετε;
- Της Ι. Δροσοπούλου... (οδός)
- Πολύ ωραία, μια στιγμή...
- ............
- Λοιπόν, μπορείτε στις 30 Απριλίου; (σήμερα είναι 26 Μαρτίου)
- !!! ... μα εγώ τον χρειάζομαι σήμερα! Έχω 39 πυρετό, με το ζόρι μιλάω και τρέχω συνεχώς στη τουαλέτα.
- Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να σας κλείσω ραντεβού νωρίτερα.
- Ναι αλλά εγώ τι θα κάνω; Υποτίθεται ότι είστε το ασφαλιστικό μου ταμείο.
- Σας είπα κυρία μου στις 30 Απριλίου. Να το κλείσω για τις 07:00 το πρωί. Θα είστε η πρώτη.
- Ωραία, θα μου γράψει και άδεια για τη δουλειά μου;
- Εάν το κρίνει απαραίτητο, βεβαίως.
- Για τις 26 Μαρτίου;
- Ε... δεν νομίζω ότι μπορεί να σας γράψει άδεια για περασμένη ημερομηνία.
- Μα σας είπα ότι σήμερα είμαι άρρωστη!
- Τότε να πάτε σε ένα νοσοκομείο! Εκεί θα σας γράψουν άδεια για μια ημέρα!

Ερώτηση 1η: Ξέρετε πόσα χρήματα πληρώνω μόνο εγώ (χώρια ο εργοδότης μου) στο ΙΚΑ για να έχω όλες αυτές τις απίστευτες προσφορές; 445,20 € το μήνα. (ξέρω ξέρω είμαι υψηλόμισθος...)
Ερώτηση 2η: Ξέρεις κανείς να μου πει πότε και πόση σύνταξη θα πάρω; (τα πάντα ρει... είπε κάποτε ο Ηράκλειτος και ήταν πολύ μπροστά ο άνθρωπος...)
Ερώτηση 3η: Μήπως ξέρει κανείς τι παροχές θα μου έδινε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία αν της έδινα αυτά τα χρήματα; (ξαναλέω, χώρια του εργοδότη...)
Ερώτηση 4η: Μήπως τελικά καταπαντούνται όλα τα δικαιώματα μου σαν άνθρωπος, εργαζόμενος και φορολογούμενος πολίτης;
Ερώτηση 5η: Ποιός ήταν αυτός ο σοφός εγκέφαλος που καθιέρωσε αυτό το σύστημα; Χρειάστηκε ποτέ γιατρό του ΙΚΑ; (ας αφήσουμε τη σύνταξη)
Ερώτηση 6η: Πως αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά; Γιατί το παραπάνω δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ίωση.
Ερώτηση 7η: Αν κάποιος είναι κλινήρης πως θα τον δει γιατρός του ΙΚΑ; Ρωτάω γιατί θυμάμαι πως κάποτε υπήρχε ο οικογενειακός γιατρός του ΙΚΑ ο οποίος ερχόνταν στο σπίτι, κάτι που φυσικά δεν υφίσταται πλέον.

Ερώτηση 8η: Αν λοιπόν έπρεπε να τη πάω στο νοσοκομείο και ας υποθέσουμε ότι δεν έχω αυτοκίνητο, ούτε λεφτά για taxi, η συγκοινωνία δεν προσφέρεται για κάποιον άρρωστο, δεν πρέπει να καλέσω ασθενοφόρο; Αυτό δεν λέγεται σπατάλη δημοσίου χρήματος; Το ΙΚΑ γιατί το πληρώνω;

Σταματάω τις ερωτήσεις γιατί μου φαίνονται ανεξάντλητες.

Απάντηση: Τελικά στην Ελλάδα δεν συμφέρει να είσαι μικροαστός! Ή φτωχός πρέπει να είσαι ή πλούσιος. Μόνο αυτές οι τάξεις ωφελούνται. Οι ενδιάμεσοι αγνοούνται ή μάλλον ταίζουν τους υπόλοιπους.

Να σας πω τώρα πως βρέθηκε λύση; Απλά πήραμε τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό που έχει δώσει το ΙΚΑ στη γυναίκα μου, ο οποίος αφού μας είπε να πάρουμε το ΙΚΑ για ραντεβού, του εξηγήσαμε τη κατάσταση και εν ολίγοις ο άνθρωπος δέχτηκε να τη δει γιατί απλούστατα γνωρίζει τα χάλια τους!

Και επιπλέον είμαι βέβαιος πως όσοι τυχαίνει να έχουν ιδιωτική ασφάλεια με νοσοκομειακή/φαρμακευτική περίθαλψη δεν κάνουν χρήση του ΙΚΑ. Εμείς προσωπικά για τυχόν φάρμακα αποζημιωνόμαστε από την ιδιωτική. Άρα τους κάνουμε και οικονομία. Τι το θέλουμε λοιπόν το ρημάδι;

Θα επανέλθω με περισσότερα περί ΙΚΑ γιατί έχω πολλά να τους σύρω.

Καλή εβδομάδα.

13 σχόλια:

david santos είπε...

Thanks for you work and have a good week


Οι ευχαριστίες για σας εργασία και έχουν μια καλή εβδομάδα,

.liketobite είπε...

DS,thanks for visiting!

philos είπε...

Φταίμε, φταιμε, φταίμε που ανεχόμαστε καταστάσεις και δεν μιλάμε.
Είμαστε κακοί καταναλωτές γιατί μόνο πληρώνουμε χωρίς να απαιτούμε ποιότητα!

.liketobite είπε...

Αγαπητέ philos, έχεις δίκιο. Βασικά είμαστε καταναλωτές! Αλλά εδώ μιλάμε για κάτι που αφ'ενός το έχεις προπληρώσει και μάλιστα ακριβά και αφ'ετέρου θεωρείται δικαίωμά μας και υποχρέωση της πολιτείας. Τουλάχιστον έτσι λέει ο νομοθέτης...

Ανώνυμος είπε...

Απορία: Το ΙΚΑ είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα; Δεν μπορείς παραδείγματος χάρην να είσαι καλυμμένος μόνο από ιδιωτική εταιρία η οποία να καλύπτει τα έξοδά σου και στην περίπτωση που λάβεις υπηρεσίες από δημόσιο νοσοκομείο;

Sardonian είπε...

Περί αυτής της απαξίωσης και σαδιστικής ταπείνωσης της αξιοπρέπειας ουδείς μιλάει. Μας πείραξε η ουρά για το διαβατήριο. Άντε άντε γιατί δεν είμαι καλά σήμερα, τα χάπια τελείωσαν και ευτυχώς για το παραφρονημένο αυτό κράτος, δεν είμαι τρομοκράτης.
[Το ΙΚΑ είναι υποχρεωτικό στον ιδιωτικό τομέα]

Ανώνυμος είπε...

Η δική μου εμπειρία δεν θα έλεγα ότι είναι κακή. Έχω την μητέρα μου με εγκεφαλικό στο σπίτι. Η μετακίνησή της φυσικά αδύνατη. Έπρεπε να την δει γιατρός προχθές. Τηλεφώνησα στον οικογενειακό γιατρό του ΙΚΑ (αναγράφεται το όνομα στο βιβλιάριο) και ήρθε στο σπίτι την επόμενη μέρα χωρίς πρόβλημα. Οι επισκέψεις κατ' οίκον στους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν είναι υποχρέωση του οικογενειακού γιατρού (συνήθως είναι Παθολόγος) και, εξ' όσων γνωρίζω και από άλλους ασφαλισμένους, γίνονται χωρίς πρόβλημα και, εννοείται, χωρίς πληρωμή.

Προσοχή: Δεν παίρνουμε το 184 για να κλείσουμε τέτοια ραντεβού. Παίρνουμε κατ' ευθείαν τον οικογενειακό γιατρό. Το 184 είναι για άλλου είδους ραντεβού (συνήθως όχι αυτά που απαιτούν Παθολόγο αλλά άλλες ειδικότητες. Δυστυχώς, λόγω έλειψης γιατρών, τα ραντεβού πάνε σε μάκρος αλλά αν μπορεί ο ασφαλισμένος να μετακινηθεί, το να μπει σφήνα στον γιατρό που χρειάζεται χωρίς ραντεβού είναι εφικτό και ο γιατρός σε δέχεται - το έχω κάνει-).

Όπως και νάχει, βέβαια, η κατάσταση μόνο ιδανική δεν είναι και συμφωνώ όσο δεν παίρνει με τις παρατηρήσεις όλων.

Y.Γ.: Το 184, προς ενημέρωση, είναι ιδιωτική εταιρία (Κόκκαλης) που έχει αναλάβει από το ΙΚΑ τα ραντεβού.

.liketobite είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Psychia: Όπως ήδη σου απάντησε ο sardonian το ΙΚΑ είναι υποχρεωτικό για τους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα (υπάλληλοι, εργάτες κλπ). Το τι κάνει κανείς με τις ιδιωτικές ασφάλειες είναι ανεξάρτητο με το ΙΚΑ. Τα δικαιολογητικά αποζημίωσης νοσοκομειακής περίθαλψης ή χορήγησης φαρμάκων μπορείς να τα υποβάλεις είτε στο ΙΚΑ (αν είναι συμβεμβλημένο με το νοσοκομείο ή με το γιατρό) ή στην ιδιωτική σου ασφάλεια.

sardonian: Ψυχραιμία!!! Μόνο μη ζητήσεις χάπια από το ΙΚΑ γιατί δεν είναι και πολύ σίγουρο τι θα σου δώσουν! (θα επανέλθω επ'αυτού σύντομα). :-)

eimarmeni: Μου έλυσες την απορία σχετικά με τους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθουν. Σχετικά όμως με τα ραντεβού πιστεύω πως είναι θέμα γιατρού/ανθρώπου για το αν θα σε δεχτεί ή όχι χωρίς ραντεβού.

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να σε ενημερώσω οτι τα ραντεβού (184)ισχύουν για περιστατικά τα οποία δεν είναι έκτακτα.Εάν πήγαινες κατευθείαν στο ικα θα σε εξυπηρετούσαν.

.liketobite είπε...

Αγαπητέ, το ερώτημα είναι τι κάνεις αν δεν μπορείς να πας; Πηγαίνεις εκ των υστέρων δηλαδή όταν κανείς αναρρώσει; Κι αν ναι, πως το δικαιολογείς αυτό στη δουλειά σου; Όπως καταλαβαίνετε τελικά έγκειται στη καλή διάθεση του εργοδότη να αποδεχθεί ένα γεγονός ασθενείας.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ που πονούσε η κοιλιά μου και δεν μπορούσα καλά καλά να περπατήσω παρ' όλα αυτά πήγα είδα τα χάλια. Ο χειρούργος αρνήθηκε να με εξετάσει γιατί θεώρησε ότι το έκανα ψέμματα για να μην πάω στην δουλειά,χωρίς να με εξετάσει επαναλαμβάνω. Η Παθολόγος που πήγα μετά δήλωσε αναρμόδια και με έστειλε στον Γαστρεντερολόγο. Στον οποίο είχε και άλλα έκτακτα, οπότε κι εγώ έφυγα αν είναι να αρρωστήσω χειρότερα μέχρι να με δει γιατρός, να φιλοτιμηθεί να με εξετάσει ας μην λογαριαστεί για άδεια ασθενείας ας μου την αφαιρέσουν απ' την κανονική...

parafono είπε...

αγαπητοι φιλοι
Οταν εισαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αρρωσταινεις....
Αφηστε τα ραντεβου, τα οποια ειναι μια γελοιότητα, ειναι πασιφανες (μονο για να γραψουν φαρμακα και για παρακολουθηση αμα εχεις ήδη αρρωστησει και εισαι σε αναρρωση).
Ποναει η πλατη μου, δε μπορω να κατσω (μονο ξαπλα ειμαι καλα) και ορθια αλλα οχι για πολυ ωρα. Παω στον ελεγκτη κατα τις 12.30 και λεω "θελω ορθοπεδικο", απαντ.:"πηγαινε κάτω στον τάδε και άμα δεχτει να σε δει"(ουδεν σχολιον).Παω κατω και ειναι μαζεμενοι καμμια 15αρια εξω απο τη πορτα του.Ο γιατρος φωναζει καποια στιγμη "ΕΚΤΑΚΤΑ!!!" και σηκωνονται σα λαστιχα 10 ατομα με τα βιβλιαρια στο χερι (ναι ναι αυτα ειναι τα εκτακτα...)Αυτος που ποναει φυσικα δε μπορει να τρεχει και να στριμωχνεται και να σπρωχνει.Διοτι καθονται ρε παιδί μου, σα σκυλια φυλακες εξω απο τη πορτα του (τετοια φύλαξη ουτε ο πρωθυπουργος...).Εγω τι πρεπει να κανω?να κανω οτι πεθαινω για να πεισω οτι ειμαι έκτακτο?Καταρχην πρεπει να πεισω τους συνασφαλισμενους μου και μετα το γιατρο.
Εφυγα απο κει απογοητευμενη και λεω θα παω στο ΚΑΤ.Φυσικα συνανταω μια ουρα 40 ατομων η οποια επι ενα 20λεπτο που εκατσα, δε προχωραγε καθολου.Και τι να κανουν οι γιατροι αφου ερχοντουσαν ατυχήματα? Εγω όμως τα εχω παιξει και ψαχνω παγκακια να ξαπλωσω το κορμακι μου, αδυνατον να περιμενω ορθια τοσες ωρες...
Φευγω άπραγη, ανημπορη, αδικημενη και ψαχνω φαρμακειο και ανθρωπο να μου βαρεσει μια ενεση muscorill να ηρεμησω τη πλατη μου.Το απογευμα ξαναπαω στο ΙΚΑ (σκεφτηκα πονηρα:"θα παω στο τελος του ωραριου του γιατρου που δε θα εχει ασθενεις πολλους").Παω και περιμενω μαζι με μια αλλη κυρια, η οποια ειχε και αυτη το πονο της.Βγαινει ο γιατρος και εν ολιγοις μας λεει οτι δε θα δεχτει αλλα εκτακτα και κακως περιμενουμε διοτι ειχε δει μια αραδα (μας εδειξε τη λιστα με τα εκτακτα).Αρνηθηκε ρητα και κατηγορηματικα.Ειχε κουραστει..τι να πω.
Εφυγα κλαιγοντας, πιο πολυ απο παραπονο....
Γιατι πληρωνουμε εισφορες ρε παιδια?
Αλλα ετσι ειναι....υπαρχει ενα συστημα υγειας και ενα σύστημα παιδειας που μας θελει ανεκπαιδευτους,ανημπορους και κακομοιρηδες, ωστε να εχουμε σκυμμενο κεφαλι...σα κοπαδι με προβατα (εχετε δει τα προβατα οταν βγαινουν για βοσκη και εχει ζεστη?μαζευονται το ενα κοντα στο αλλο και σκυβουν κεφαλι για σκια).Και οταν ο βοσκος παει να τα ταρακουνησει, με το ζορι κινιουνται ολα μαζι, μενουν εκει ζαβλακωμενα.Θελει πολυ προσπαθεια για να παρουν τα ποδια τους...
Αρρωστησες?Εχεις λεφτα, θα σε δει γιατρος, δεν εχεις, να περιμενεις στην ουρα παρεα με το πονο σου....που θες και υπηρεσιες υγειας...

.liketobite είπε...

Αγαπητή parafono welcome to the club! Μια ακόμα μαρτυρική ομολογία ενός άθλιου συστήματος ασφάλισης υγείας. Μέσα από τη δημοσίευσή σας θα ήθελα να τονίσω πως το σύστημα υγείας γενικότερα δουλεύει. Αναφέρομαι βέβαια στο προσωπικό που είτε από ανθρωπιά είτε από επαγγελματισμό καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες. Είναι βέβαια ευχής έργον που κανείς άπορος δεν πεθαίνει (ακόμα) στην χώρα μας από έλλειψη περίθαλψης. Γιατί μπορεί τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν καταρρεύσει αλλά οποιοσδήποτε απευθυνθεί σ'ένα δημόσιο νοσοκομείο θα έχει την απαραίτητη περίθαλψη.