Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Κυριακή πρωί

Τις Κυριακές το πρωί συνηθίζουμε να πηγαίνουμε βόλτα με τη κόρη μας στο Πεδίο του Άρεως. Ξέρετε τώρα... ποδήλατο, μπάλα, κουβαδάκια και φτιαράκια, κούνιες, τέτοια ωραία! Χθες λοιπόν κι ενώ ήμασταν στη μικρή παιδική χαρά (πίσω από τις προτομές των ηρώων για όσους γνωρίζουν) έτυχα μάρτυρας ενός γεγονότος το οποίο με λύπησε και με εξόργισε μαζί.

Είναι γνωστό πως ο Πανελλήνιος γυμναστικός σύλλογος έχει καταπατήσει έκταση του πάρκου για την επέκταση των εγκαταστάσεών του. Είναι επίσης γνωστό πως για τη τροφοδοσία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων (ακριβώς διπλά στη παιδική χαρά) έχει ασφαλτοστρωθεί ένα μικρό κομμάτι γης προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας. Χθες επίσης έμαθα πως αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν κριθεί παράνομες αλλά κανείς δεν τις κουνάει. Και το πρόβλημα που ήταν; Ούτε εκατό άνθρωποι, στη πλειοψηφία τους 40+ να διαμαρτύρονται μπροστά στη παράνομη είσοδο και να προσπαθούν να φυτέψουν μερικά δεντράκια για να τη κλείσουν. Το τι έγινε δεν περιγράφεται! Ένα μόνο θα πω: 3 διμοιρίες των ΜΑΤ φύλαγαν το χώρο, έριξαν μερικές ψιλές όταν ο κόσμος διαμαρτυρύθηκε για 2 συλλήψεις και φυσικά ξερίζωσαν και τα δέντρα!
Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση. Οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται το ΠΓΣ όσο χρειάζονται και το πάρκο. Εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει άλλος σύλλογος στη περιοχή για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Όμως όταν από αθλητικός σύλλογος αρχίζει να γίνεται 'εταιρεία' τότε κάποιος πρέπει να βρει τις ισσοροπίες. Και αν η πολιτεία για κάποιους λόγους -που είμαι πολύ μικρός για να γνωρίζω- αδυνατεί, τότε οι κάτοικοι τι πρέπει να κάνουν; Δεν πρέπει να δράσουν;

Επειδή το κινητό μου δεν τραβάει καλές φωτογραφίες παρακάλεσα ένα κύριο να μου στείλει κάποιες φωτογραφίες που τράβηξε προκειμένου να τις δημοσιεύσω όπως και έκανε.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες και το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ.



ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα ΜΑΤ επιτίθενται σε κατοίκους που δενδροφύτευαν έκταση του Πάρκου (δικαιοδοσίας της Νομαρχίας Αθήνας)

Γιατί τα ΜΑΤ προστατεύουν τα παράνομα συμφέροντα του Πανελληνίου Γ.Σ;

Τρεις συλλήψεις. Έκθετη η Νομαρχία και το Υπ. Δημόσιας Τάξης

Δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Σήμερα το πρωί Τα ΜΑΤ απώθησαν τους εκατοντάδες κατοίκους που έκαναν τη δενδροφύτευση, ξεφύτεψαν (!) όλα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί και κατάσχεσαν τα κηπουρικά εργαλεία της δενδροφύτευσης ως «πειστήρια» του «εγκλήματος». Η δενδροφύτευση είχε εξαγγελθεί από την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως στις 11:00 π.μ. και αφορούσε έκταση μέσα στο Πεδίον του Άρεως, εκτός του Πανελληνίου, δικαιοδοσίας της Νομαρχίας Αθήνας.

Η περιοχή δενδροφύτευσης μέσα στο Πάρκο στην πλαϊνή πλευρά του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου αφορούσε ένα επίμαχο σημείο που ο Πανελλήνιος έχει ανοίξει παρανόμως μια μεταλλική πόρτα Η πόρτα αυτή χρησιμεύει για τροφοδοσία των αθλητικών εγκαταστάσεων, εστιατορίων κλπ. Τα οχήματα τροφοδοσίας-φορτηγά κλπ μπαίνουν βαθειά μέσα στο Πάρκο για να φτάσουν στην πόρτα τροφοδοσίας. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί στο Πάρκο παίζουν παιδιά και κάνουν ποδήλατο, κυκλοφορούν υπερήλικές ενώ δίπλα ακριβώς από αυτή την παράνομη δίοδο του Πανελληνίου υπάρχει παιδική χαρά. Η παράνομη αυτή δίοδος του Πανελληνίου, κατά την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, πρέπει να κλείσει. Αυτό που είναι προκλητικό αφορά τα κτίρια που τροφοδοτεί η δίοδος. Πρόκειται για 5 κτίρια που έχει κτίσει παράνομα ο Πανελλήνιος καταπατώντας 5 στρέμματα του Πάρκου την περίοδο 1999-2000 και για τα οποία έχουν εκδοθεί 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων από την Πολεοδομία Αθήνας (περίοδος 2000-01) και για τα οποία ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ενδιαφερθεί.

Μπροστά στην έκδηλη αδιαφορία της Νομαρχίας Αθήνας να περιφρουρήσει την ιδιοκτησία της από την παράνομη διέλευση των οχημάτων του Πανελληνίου οι κάτοικοι επιδίωξαν να δενδροφυτέψουν τη δίοδο που βρίσκεται μέσα στο Πάρκο, δικαιοδοσίας της Νομαρχίας της Αθήνας, δηλαδή έναν χώρο στον οποίο δεν έχει δικαιοδοσία ο Πανελλήνιος. Οι κάτοικοι βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ παραταγμένα μπροστά στην πόρτα του Πανελληνίου. Δεν έδωσαν σημασία και άρχισαν να ανοίγουν λάκκους για την αναδάσωση. Εντελώς απρόκλητα η αστυνομικός που ήταν υπεύθυνη των ΜΑΤ έδωσε την εντολή «απωθήστε τους». Οι κάτοικοι μάταια ζήτησαν να μάθουν το λόγο και βάσει ποιας νομικής διάταξης απαγορεύεται η δενδροφύτευη μέσα στο Πάρκο. Μπροστά στη σθεναρή διαμαρτυρία των κατοίκων κλήθηκαν ενισχύσεις και ήρθαν άλλες δυο διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξοπλισμό που απώθησαν του κατοίκους και ξερίζωσαν (!) τα δέντρα που είχαν φυτευτεί. Συνέλαβαν μάλιστα και πέρασαν χειροπέδες σε τρείς κατοίκους γιατί έσκαβαν λάκκους, χωρίς να προβάλουν καμία αντίσταση.

Οι συλληφθέντες είναι οι Θεόδωρος Κοκκινάκης και Αχιλλέας Σαϊντ (μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως) καθώς και η Μαρίνα Βήχου Διαμερισματική Σύμβουλος 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων.

Ας σημειωθεί ότι μαζί με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους ήταν και οι: Μαρκέτης Κώστας (Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας), Βέρα Καραγιάννη (Διαμερισματική Σύμβουλος 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων), Άννα Φιλίνη (Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αθηναίων), Τάσος Κρομμύδας (Οικολογική Αθήνα) καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άλλων συλλόγων της Αθήνας.

Οι κάτοικοι συντεταγμένα συγκρότησαν πορεία και κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Πάρκο είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του Κυριακού» και καταγγέλλοντας από τα μεγάφωνα τόσο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την απροκάλυπτη προάσπιση των παράνομων συμφερόντων του Πανελληνίου ΓΣ και του Προέδρου του κ. Μίνωα Κυριακού, όσο και τη Νομαρχία Αθήνας και το Δήμο Αθηναίων για την αδιαφορία τους απέναντι σε έναν σπάνιο και πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου.

Μέχρι την στιγμή αυτή οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένοι έξω από το αστυνομικό τμήμα και πληροφορίες αναφέρουν ότι στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας (!)

Αθήνα 1 Απριλίου 2007, ώρα 2:47 μμ.
Πληροφορίες για το Πεδίον του Άρεως: http://www.asda.gr/elxoroi/arews.htm
Ηλία σ'ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες και το Δ.Τ. Αν θέλεις να δημοσιεύσω τα στοιχεία σου στείλε μου μήνυμα.

Για περισσότερα διαβάστε τους stefosis, alzap, απ΄ αλλού.